Devlet Teşvikleri Ve Türkiye Muhasebe Standartlarına Göre Devlet Teşviklerinin Muhasebeleştirilmesi
Devlet Teşvikleri Ve Türkiye Muhasebe Standartlarına Göre Devlet Teşviklerinin Muhasebeleştirilmesi

Yayın Yılı:
2019
Yayıncı:
UMTEB 6. Uluslararası Mesleki ve Teknik Bilimler Kongresi
Dil:
Türkçe
Disipline:
Ekonomi
Konu:
Business Taxation
Özet (AI):
Uluslararası rekabetin günümüzde ulaştığı boyut, devletlerin gerek doğrudan gerekse dolaylı olarak reel sektörlere çeşitli adlar altında teşvikler sağlamasına sebep olmuştur. Söz konusu bu teşvikler genel teşvik, bölgesel teşvik, yatırım teşvikleri ve benzeri teşvik sistemleri ve vergi teşvikleri, sigorta primi destekleri, faiz ve yatırım yeri tahsisleri gibi destek unsurları ile sağlanmaktadır. Teşvikler, uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesini desteklemenin yanı sıra, özellikle gelişmekte olan ülkeler ulusal pazarında bulunan bazı sektörlere ve bazı bölgelerde ekonomik hayatın güçlenmesi ve gelişmesi, sektörel gelişimin sağlanması ve refah seviyesinin arttırılmasına da katkı sağlamaktadır. Teşvik, devletin bazı bölgelere ve bazı sektörlere yapmış oldukları maddi ve maddi olmayan desteklerdir. Devlet, sektörlere vermiş olduğu teşvik desteği ile ekonomik kalkınmayı sağlamayı ve istihdam üzerinde olumlu etki yaratmayı hedeflemektedir. Devletler, teşvikler aracılığıyla sermaye yoğun şirketlerin yapmış oldukları yatırımların artmasını dolayısıyla istihdamın artmasını sağlamaktadırlar. Devlet teşvikleri; parasal teşvikler, ayni (parasal olmayan) teşvikler, vergi teşvikleri, garanti ve kefalet teşvikleri ve diğer teşvikler olmak üzere sınıflandırılmaktadır. Devlet teşviklerinin niteliğine göre muhasebeleştirilmesi konusunda "Devlet Teşviklerinin Muhasebeleştirilmesi ve Devlet Yardımlarının Açıklanması" isimli Türkiye Muhasebe Standartları 20 (TMS-20)'ye göre işletmelerin devlet teşviklerini finansal tablolara yansıtmasının iki temel yaklaşımı bulunmaktadır. Bu yaklaşımlar "sermaye yaklaşımı" ve "gelir yaklaşımı"dır. Teşvikin kar ya da zarar dışında muhasebeleştirildiği "sermaye yaklaşımı", teşvikin bir veya daha fazla dönemde kar ya da zararda muhasebeleştirildiği ise "gelir yaklaşımı"dır. Bu çalışmada ilk olarak devlet teşviklerinin tanımı ele alınmakta daha sonra devlet teşviklerinin amacı, devlet teşviklerinin özellikleri, devlet teşviklerinin sınıflandırılması, TMS-20'ye göre devlet teşvikleri ve devlet teşviklerinin muhasebeleştirilmesinde izlenecek yol açıklanmıştır. Teorik bilgilerden yola çıkarak literatürde yer alan devlet teşviklerinin muhasebeleştirilmesi ile uygulamalardan yararlanılarak örnekler verilmiştir.

State Incentives And The Accounting Standards Of The State Incentives And The Accounting Standards Of The State Incentives.
Government Incentives And Accounting Of Government Incentives According To Turkish Accounting Standards (AI)

Yayın Yılı:
2019
Yayıncı:
UMTEB 6. Uluslararası Mesleki ve Teknik Bilimler Kongresi
Dil:
Turkish
Disiplin:
Business Taxation
Konu:
Business Taxation
Özet:
(AI):
The scale of international competition today has led the states to provide incentives to the real sectors, either directly or indirectly, under various names.These incentives are provided by support elements such as general incentives, regional incentives, investment incentives and similar incentives and tax incentives, insurance premiums, interest and investment place allocations.In addition to supporting the development of international competitiveness, the incentives also contribute to the strengthening and development of economic life in some sectors and in some regions, in developing countries, in the national market, and to the enhancement of industrial development and the level of prosperity.The incentive is the financial and non-material support that the government has provided to certain regions and sectors.The government is aimed at ensuring economic development and creating a positive impact on employment with its incentives to the sectors.The governments, through incentives, ensure that employment is increased due to the increase in the investments they have made by capital-intense companies.State incentives are classified as financial incentives, equal (non-financial) incentives, tax incentives, guarantees and disadvantages and other incentives.According to the Turkish Accounting Standards 20 (tms-20) on accounting according to the nature of state incentives, there are two basic approaches for to reflect state incentives in the financial statements, "the accounting of state incentives and the disclosure of state aid."These approaches are "capital approach" and "income approach".The "capital approach" in which the incentive is accounted out of profit or loss is the "income approach" in which the incentive is accounted out of profit or loss in one or more periods.In this study first discussed the definition of state incentives and then the purpose of state incentives, the characteristics of state incentives, the classification of state incentives, the state incentives according to tms-20 and the way to follow in the accounting of state incentives.From theoretical knowledge, examples were given by accounting of the state incentives in literature and using the practices.