0.0
DOĞA ETKİNLİKLERİNİN ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLERİN BENLİK ALGISI VE SOSYAL KAYGILARINA ETKİSİ (ÖZEL ÇOCUKLAR DOĞANIN KUCAĞINDA BİLİMİN YOLUNDA İLERLİYOR PROJESİ)

Yazarlar:
S. Sunay YILDIRIM DOĞRU Doğan Seyfettin ALDAĞ Barış BİÇİMLİ Ceren YEŞİL Hazal YAMAN Nimet Hande TANK HONAÇ
Yayın Yılı:
2024
Yayıncı:
İKSAD Yayınları
ISBN:
978-625-378-092-0
Özet:
Giriş ve Amaç: Zihinsel yetersizlik tanısı bulunan çocukların da tıpkı akranları gibi sosyal ve duygusal ihtiyaçları söz konusudur. Alanyazında son dönemde doğa eğitiminin yaygın olarak kullanıldığı ve zihin yetersizliği tanısı bulunan öğrencilerde de fayda sağlayabileceği düşünülmektedir. Bu araştırmanın amacı doğada yüz yüze gerçekleştirilen etkileşimli doğa eğitimleri etkinliklerinin kendini sevme, özyeterlik ve sosyal kaygıları üzerinde etkisinin incelenmesidir. Araştırma TÜBİTAK’ın 4008 kodlu proje desteği ile yürütülmüştür. Projede Dokuz Eylül Üniversitesi’nden, Biruni Üniversitesi’nden, Ege Üniversitesi’nden ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünden uzmanlar eğitici, uzman ve rehber olarak görev almışlardır. Yöntem: Araştırmanın katılımcıları İzmir ilindeki Milli Eğitim Bakanlığına bağlı üç farklı devlet özel eğitim okulundan, hafif ya da orta düzey zihinsel yetersizlik tanısı bulunan onar kişilik öğrenci gruplarından oluşmaktadır. Etkinlikler Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Ege Üniversitesi Botanik Bahçesinde, doğal ortamlarda, yürütülmüştür. Doğa eğitimleri etkinliklerinin kendini sevme, özyeterlik ve sosyal kaygıları üzerinde etkisinin ölçülmesi amacıyla Ergenler için Sosyal Kaygı Ölçeği ve Kendini Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Bu bağlamda ön test – son test kontrol grupsuz modeline uygun deneysel metodoloji izlenmiştir. Sonuçlar: Araştırma sonucunda doğada yüz yüze gerçekleştirilen etkileşimli doğa eğitimleri etkinliklerinin katılımcıların kendini sevme ve özyeterlik algılarında anlamlı derecede bir artışa, sosyal kaygılarında ise anlamlı derece bir düşüşe yol açtığı sonucuna ulaşılmıştır.Tartışma ve Öneriler: Araştırmanın sonucuna yönelik tartışmalar ve öneriler bütün verilerin analizinin tamamlanmasının ardından paylaşılacaktır.

5th INTERNATIONAL CONGRESS ON KHAZAR SCIENTIFIC RESEARCH AND INNOVATION

Yazarlar:
S. Sunay YILDIRIM DOĞRU Doğan Seyfettin ALDAĞ Barış BİÇİMLİ Ceren YEŞİL Hazal YAMAN Nimet Hande TANK HONAÇ
Yayın Yılı:
2024
Yayıncı:
İKSAD Yayınları
ISBN:
978-625-378-092-0
Özet:
(AI):
Introduction and Purpose: Children diagnosed with intellectual disability have social and emotional needs just like their peers. In the literature, it is thought that nature education has been widely used recently and can be beneficial for students diagnosed with intellectual disability. The aim of this study is to examine the effect of interactive nature education activities on self-love, self-efficacy and social anxiety. The research was conducted with the support of TUBITAK's 4008 coded project. Experts from Dokuz Eylül University, Biruni University, Ege University and İzmir Provincial Directorate of National Education took part in the project as trainers, experts and guides. Materials and Methods: The participants of the study consisted of groups of ten students diagnosed with mild or moderate intellectual disability from three different state special education schools affiliated to the Ministry of National Education in Izmir. The activities were carried out in natural environments at Ege University Natural History Application and Research Center and Ege University Botanical Garden. Social Anxiety Scale for Adolescents and Self-Assessment Scale were used to measure the effect of nature education activities on self-love, self-efficacy and social anxiety. In this context, experimental methodology in accordance with the pre-test - post-test no control group model was followed. Results: As a result of the research, it was concluded that interactive nature education activities conducted face-to-face in nature led to a significant increase in the participants' self-love and selfefficacy perceptions and a significant decrease in their social anxiety. Discussion and Conclusion: Discussions and recommendations regarding the results of the study will be shared after the analysis of all data is completed.