XVIII. MİMARLIKTA SAYISAL TASARIM ULUSAL SEMPOZYUMU
Ahşap Modüler Yapıda Sanal Tasarım ve Üretim Süreci: Yapı Bilgi Modellemesinin Uygulanması

Yazarlar:
Elif Bilge BULUT Togan TONG
Yayın Yılı:
2024
Yayıncı:
Balıkesir Üniversitesi Yayınları
ISBN:
978-975-6993-33-0
Özet:
Verinin giderek önem kazandığı dijital çağda, inşaat sektörü de pek çok sektör gibi paradigma değişimine uğramaktadır. Bu dönüşüm, gelişmiş teknolojik araç ve yazılımların entegre edilmesiyle tasarım ve inşaat metodolojilerini kökten değiştirmektedir. Zaman, maliyet ve verimlilik gibi kritik konuların ele alınmasında yenilikçi çözümleri kavramak ve son teknolojiyi inşaat sürecine sorunsuz bir şekilde entegre etmek oldukça önemlidir. Bu bağlamda, konsept aşamasından üretim ve inşaata kadar uzanan proje sürecinin, Sanal Tasarım ve İnşaat (VDC) çatısı altında geliştiği ve dönüştüğü açıktır. Farklı disiplinlerden karmaşık iş akışlarını ve çeşitli uygulamaları barındıran bu sürece, ileri teknolojinin ve Yapı Bilgi Modelleme (YBM)’nin entegrasyonu ile dijitalleşme hızlanmaktadır. Günümüz dünyasında sürdürülebilirlik ise bir diğer kritik konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Atık üretimi ve kirliliğe en fazla yol açan sektörlerden biri olan inşaat sektörünün, sürdürülebilir uygulamaları ve süreçleri benimsemesi zorunludur. Bu nedenle, kullanım tarihi oldukça eskiye dayanan ve en sürdürülebilir yapı malzemelerinden biri olan ahşap tekrar önem kazanmaktadır. Hızla gelişen küresel ahşap endüstrisi, inşaat sektöründe ve mimarlıkta giderek daha önemli bir yer edinmektedir. Ayrıca, dünyanın birçok yerinde endüstriyel ahşabın çok katlı ve geniş açıklıklı yapılar için kullanımı yaygınlaşmaktadır. Bu yapılar için kullanılan en yaygın tekniklerden biri olan çapraz lamine ahşap (CLT) araştırma kapsamında seçilmiştir. Çapraz lamine ahşap modüler yapım; teknik, çevresel ve estetik açılardan sunduğu sayısız avantaj nedeniyle yaygın olarak kullanılan ve gelecek vadeden bir tekniktir. Ayrıca saha dışı üretime dayalı olması nedeniyle, bilgisayar ortamına entegre bir tasarım ve inşaat sürecine olanak sağlar, insan hatasını azaltır, zaman, maliyet ve iş gücünden tasarruf ettirir. İnşaat sektörünün dijitalleşme ihtiyacı, sürdürülebilirlik ve verimlilik sorunları göz önünde bulundurulduğunda bu yapı tipi ve proje sürecindeki ihtiyaçların anlaşılması, girdi, çıktı ve parametrelerin incelenmesi oldukça önemlidir. Ek olarak, geleneksel yöntemlerle şantiyede inşa edilen bir yapının proje süreçleri ve ihtiyaçları, saha dışı inşaata dayalı seçilen yapı tipininkinden farklılık göstermektedir. Seçilen yapım tekniğinin dijitalleşme süreci içindeki kendine özgü faktörlerinin bilinmesi ve mevcut platformlar ve yazılımlar kullanılarak YBM’nin sürece nasıl entegre edildiğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çapraz lamine ahşap modüler yapım tekniğine sahip bir yapının, VDC başlığı altında örnek bir uygulama projesi üzerinden projelendirme süreci test edilmiş ve bulgular tartışılmıştır.

XVIII. MİMARLIKTA SAYISAL TASARIM ULUSAL SEMPOZYUMU
Virtual Design and Manufacturing Process in Modular Timber Construction: Implementation of Building Information Modeling

Yazarlar:
Elif Bilge BULUT Togan TONG
Yayın Yılı:
2024
Yayıncı:
Balıkesir Üniversitesi Yayınları
ISBN:
978-975-6993-33-0
Özet:
(AI):
In the increasingly data-driven digital era, the construction industry, like many others, is undergoing a paradigm shift. This transformation fundamentally alters design and construction methodologies by integrating advanced technological tools and software. It is crucial to grasp innovative solutions for addressing critical issues such as time, cost, and efficiency and seamlessly integrating cutting-edge technology into the construction process. In this context, it is evident that the project process, spanning from the conceptual stage to production and construction, is evolving and transforming under the umbrella of Virtual Design and Construction (VDC). Digitalization is accelerating through the integration of advanced technology and Building Information Modeling (BIM), accommodating complex workflows from various disciplines and diverse applications. Sustainability emerges as another critical concern in today's world. As one of the sectors producing the most waste and contributing significantly to pollution, the construction industry must adopt sustainable practices and processes. Therefore, wood, which is one of the most sustainable building materials with a long history of use, is regaining importance. The rapidly growing global timber industry is increasingly prominent in the construction and architectural fields. Additionally, the use of engineered wood products like Cross- Laminated Timber (CLT) is becoming more widespread for multi-story and wide-span structures worldwide. CLT modular construction, due to the numerous advantages it offers technically, environmentally, and aesthetically, is widely used, and considered a promising technique for the future. Moreover, relying on off-site fabrication enables integration into a computer-based design and construction process, reduces human error, and saves time, costs, and labor. Understanding the needs of this construction type and project process, considering the industry's digitalization necessity, sustainability, and efficiency issues, is crucial. Furthermore, the project processes and requirements of a structure built on-site with traditional methods differ from those of a structure selected based on off-site construction. Hence, understanding the unique factors of the chosen construction technique within the digitalization process and examining how BIM is integrated into the process using available platforms and software is aimed. A building with CLT modular construction technique underwent a project planning process through an exemplary application project under the VDC framework, and the findings were discussed.