0.0
SU YÖNETİMİNDE EŞGÜDÜM İHTİYACINA YÖNELİK MODEL ÖNERİSİ: SU POLİTİKALARI YÜKSEK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ

Yayın Yılı:
2025
Yayıncı:
Liberty Publications
ISBN:
979-8-89695-034-9
Özet:
Günümüzde su krizi ülkemiz de dahil olmak üzere birçok ülkeyi ilgilendiren yıkıcı sonuçlar üretme potansiyeli taşımakta ve krize karşı etkin bir mücadele gerekliliği bulunmaktadır. Bununla birlikte kamu yönetimi alanında su krizi gibi karmaşık ve çözümü zor sorunlar için kurumlar arasındaki eşgüdüm kapasitesinin geliştirilmesi önem arz etmektedir. Bütünleşik Kamu Yönetimi yaklaşımı Yeni Kamu İşletmeciliği reformları sonrasında yönetsel alandaki yetki karmaşalarını çözme gerekliliğini ve örgütlerin tek başına çözmelerinin zor olduğu sorunlara karşı birlikte politikalar üretmeleri hususlarını vurgulamaktadır. Bu yaklaşımdan hareketle birçok politika alanında olduğu gibi su politikalarında eşgüdüm üzerinde durmanın yararlı olacağı düşünülmektedir. Türkiye’de su yönetimi ve politikaları alanında bakanlıklar ve diğer kurumlar arasında yasal ve yönetsel bakımdan bütünlüklü girişimler oluşturma yoluyla eşgüdümün artırılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Avrupa Birliği müzakere sürecinde özellikle 2000’li yılların sonunda öne çıkan su politikaları alanında temel bir su kanunu oluşturma ve kurumlar arasında eşgüdümü sağlama yolundaki girişimler sonuçsuz kalmış ve bakanlık düzeyinde eşgüdüm sağlama amacıyla oluşturulan kurullar su politikalarında ancak sınırlı şekilde yol alabilmiştir. Bu yöndeki çabalar günümüzde de varlığını sürdürmektedir. Bu çalışmada eşgüdüm sorununu çözme doğrultusunda bakanlık düzeyinin üstünde bir kurumsal yapının gerekli olduğu öne sürülmekte ve Cumhurbaşkanlığı’na bağlı bir genel sekreterlik olarak Su Politikaları Yüksek Kurulu’nun (SPYK) oluşturulması önerilmektedir. Bu anlamda Türkiye’nin idari yapısındaki çeşitli örneklerden hareketle SPYK’nin ne olmaması ve ne olması gerektiği üzerinde durulmakta ve örgütlenme yapısına ilişkin öneriler getirilmektedir. Bakanlıklar ve kurumlar arasındaki yasal ve idari karmaşıklığı çözmede rol oynaması beklenen SPYK’nin yönetsel bakımdan planlama, uygulama ve denetim boyutlarında sahip olacağı yetkilerle özel olarak su kriziyle mücadelede ve genel olarak su politikalarında eşgüdüm sorunlarını çözmeye uygun bir otorite olabileceği düşünülmektedir.

6TH INTERNATIONAL ISTANBUL CURRENT SCIENTIFIC RESEARCH CONGRESS
MODEL PROPOSAL FOR THE NEED OF COORDINATION IN WATER MANAGEMENT: GENERAL SECRETARIAT OF THE HIGH COUNCIL FOR WATER POLICIES

Yayın Yılı:
2025
Yayıncı:
Liberty Publications
ISBN:
979-8-89695-034-9
Özet:
(AI):
Currently, water crisis has the potential to produce devastating results that concern many countries, including our country, and there is a need for an effective fight against the crisis. However, in the field of public administration, it is important to develop the coordination capacity between organizations for complex and difficult-to-solve problems such as water crisis. The Whole of Government approach emphasizes the need to resolve the confusion of authority in the administrative field after the New Public Management reforms and the need for organizations to produce policies together against problems that are difficult to solve alone. Based on this approach, it is thought that it would be beneficial to focus on coordination in water policies, as in many policy areas. In Türkiye, there is a need to enhance coordination by creating integrated initiatives in terms of legal and administrative aspects between ministries and other organizations in the field of water management and policies. In the process of the European Union accession negotiations, especially in the late 2000s, attempts to formulate a water law and ensure coordination between organizations in the field of water policies that came to the forefront were unsuccessful and the boards established for the purpose of ensuring coordination at the ministry level could only make limited progress in water policies. Efforts in this direction continue today. In this study, it is suggested that an organizational structure above the ministry level is necessary to solve the coordination problem and it is suggested that the High Council for Water Policies (HCWP) should be established as a general secretariat affiliated to the Presidency. In this sense, it is emphasized what the HCWP should not be and what it should be, based on relevant examples in the administrative structure of Türkiye, and suggestions are made regarding its organizational structure. It is thought that the HCWP, which is expected to play a role in solving the legal and administrative complexity between ministries and other organizations, will be an appropriate authority to solve coordination problems in the fight against the water crisis in particular and in water policies in general, with the powers it will have in terms of planning, implementation and control in administrative terms.